Holder du på med oppstart av nytt firma, eller driver du en type bedrift som kan klare seg med 15-50 m2 kontorplass? Da finnes det en ypperlig løsning for deg som har stor hage uten spesielle restriksjoner i reguleringsplanen.

Du kan nemlig bygge deg et kontorlokale i hagen! Nå er det lov til å bygge inntil 50m2 i din egen hage, uten å søke kommunen, dersom du forholder deg til reguleringsplanen og eventuelle restriksjoner der du har tomt. Eller inntil 15m2 som påbygg på ditt eget hus, så lenge rommet ikke er til permanent opphold (les: sove).

For mange små firmaer så kan dette være en god mellomløsning eller permanent løsning.

Det er veldig enkelt å få tak i et ferdig montert påbygg på huset, eller et ferdig byggesett som du kan sette opp selv i hagen. De er ofte både flotte å se på, vinterisolerte (det er et «must») og praktiske i bruk.

Colin vinterhage fra RedskapsbodenVinterhage – løsning som påbygg på din bolig

Her er et eksempel på flere vinterhager du kan få ferdig montert : Vinterhage fra Redskapsboden.no En slik kan du kjøpe, og da er den ferdig vinterisolert og klar til bruk. Jeg har valgt Redskapsboden.no som leverandør i dette eksempelet fordi de fronter høy kvalitet. Jeg var innom det nye showroom de har på Vennesla, og det viste virkelig god kvalitet på varene.

Tips: For kontorbruk så vil rent gjennomsiktig tak være upraktisk, men du kan få dem akkurat slik du vil. Med delvis gjennomsiktig tak, eller med tett tak. Veggene kan du både få med glass, skyvedører eller tette vegger.

Personlig liker jeg best et påbygg dersom jeg skulle hatt det alene. Dersom jeg skulle delt kontorplassen med kolleger ville jeg i det minste hatt en låsbar dør inn til resten av boligen.

Anneks i hagen – løsning som selvstående fri bygning

Flex anneks fra Redskapsboden.noEt hagehus (anneks) ville jeg satt opp dersom jeg skulle delt kontoret med en eller flere kolleger. Da med innlagt sommervann (i det minste) og med en enkel toalettløsning i eget rom. Kanskje forbrenningstoalett.

Jeg er svak for funkis anneksene til Redskapsboden. De kan du få med isoleringspakke, og er ganske enkle å montere.

Økonomi i et slikt prosjekt

Man må alltid sammenlikne med alternativet. Hva koster det å leie? Minimum 3500/ mnd + mva. Gjerne opp mot 10000/ mnd dersom det er i en stor by etc. Et kjøp koster fra ca 100000 – 200000 inkl mva. Altså ca 80-160000,- eks mva.

Dersom man regner 3500 over 3 år så er det 126000,- Men et slikt lokale har man i mange flere år. I tillegg gir det en verdistigning på din egen bolig som man også må ta med seg i regnstykket.

Fin-regning og hvordan det vil lønne seg å gjøre dette skattemessig har jeg ikke sett på. Men jeg er tiltalt av løsningen og vet at flere som har prøvd dette.

Så dersom du trenger en kontorplass og har ledig plass i hagen: Tenk på løsningen

tips: Skal du ha et kontor i hagen som du får møtevirksomhet i, så må du huske at hagen din bør se pen ut. Her kan du se en video om menneskers fantastiske kreativitet på å spare tid når de steller en hage 🙂